Bellevue / Willem de Vlam
Muurspecht

Deze bejubelde voorstelling ontving ***** van NRC en **** van De Volkskrant!

Als je er niet meer bent, heb je ook niets meer te willen.
Twee bejaarde geliefden vieren hun laatste avond. Ze hebben hun hele leven met de grote omwentelingen meegedraaid, Emma als baanbrekende journaliste en Jakob als genbioloog. Nu is Emma aan het dementeren en vanavond stapt ze uit het leven. Ze houden zich groot met herinneringen en galgenhumor en ze hopen op een bericht van hun zoon, die al jaren niets van zich laat horen. Ondertussen denkt Jakob erover om achter Emma aan te gaan.
De muurspecht was vorig seizoen al te zien als Bellevue Lunchtheatervoorstelling in Theater Bellevue.

Willem de Vlam schreef voor zijn toneelgroep Opium voor het Volk, eerder 3, Overwinteren, Hond en De Zoon. Allemaal even geestige als inhoudelijke kronieken van het leven in de 21ste eeuw. Paul Knieriem regisseerde eerder o.a. Am Ziel (selectie Nederlands Theater Festival 2012 en bekroond met een Theo d’Or voor actrice Marlies Heuer), Wat niet mooi is in de wind is lelijk en KING sweet KING.

De muurspecht in de pers.
‘Veelzeggende stiltes en nietszeggende woorden waarmee twee ras-acteurs vakbekwaam jongleren. (…) De muurspecht is een zeer geslaagde voorstelling over een moeilijk onderwerp, nergens larmoyant, en met grote liefde gemaakt.’ (*****NRC)

‘Deze voorstelling met deze twee prachtige spelers heeft me diep geraakt. De muurspecht is griezelig herkenbaar voor wie met dementie heeft kennisgemaakt. En ze biedt, voor wie dementie niet van dichtbij kent, inzicht in een van de meest schrijnende ziektes. Die combinatie van knap én aangrijpend is zeldzaam, en daarom zo bijzonder.’ (****Theaterkrant)

'Traag theater komt aan als een mokerslag. De regie van Paul Knieriem is gepast traag, maar precies. Elke beweging telt.' (****Volkskrant)

‘Knap is hoe De Vlam in zijn tekst en Hensema en Arons in hun spel het verdrietige gegeven met scherpte en humor brengen. De muurspecht wordt geen moment sentimenteel en toch ga je aangeslagen naar buiten.’ (***Het Parool)

Spel: Carola Arons, Marcel Hensema
Regie: Paul Knieriem
Tekst: Willem de Vlam
Vormgeving: Wikke van Houwelingen, Marloes van de Hoek
Kostuums: Jorine van Beek
 

www.theaterbellevue.nl
za 11 jan 20:30 - 00:00 Theater
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden